Att välja bur
Det här är ett viktigt och svårt ämne som jag får många frågor om. Därför tänkte jag ge några tips i ämnet.
Tyvärr har marknaden (zooaffärer mm) inte hängt med i lagstiftningen de senaste åren och många burar som säljs på marknaden är alldeles för små att hålla fåglar i. De flesta zoobutiker importerar dessutom burar från andra länder som tyvärr inte har lika bra regler för burmått som Sverige. Till större arter är det nästan omöjligt att hitta en laglig bur till vettigt pris. För mindre fåglar upp till 25 cm (undulater, sparvpapegojor, dvärgpapegojor mm) finns en hel del att välja på på marknaden. Därför utelämnar jag tips till dessa fåglar. Denna sida handlar främst om burar för lite större arter upp till 35 cm (nymfkakaduor, kakarikis, conurer, pionus mm)
Mitt absolut bästa tips är: Bygg din egen bur! Det är enkelt och betydligt billigare än att köpa och du får dessutom de mått som passar ditt hem/rum bäst. Bara fantasin sätter gränserna.
Några saker att tänka på:
- Fåglar flyger inte uppifrån och ner utan horisontellt. Välj alltså en bur som är lång och ger flygsträcka istället för en hög och smal bur. Det är mycket få arter som uppskattar att hålla till nere på burbotten. Det går naturligtvis bra att ha en bur som är både lång och hög.
- Fåglar känner sig säkrare ju högre upp de sitter. Ställ buren på ett bord eller en bänk/ställning. Fåglarna vill helst ha minst en sittpinne ovanför din egen längd. En låg fågelbur bör inte ställas direkt på golvet.
- Måtten som anges i tabellerna är minimimått. Fåglar är mycket aktiva och trivs bättre ju längre flygsträcka de får. Tänk ju större desto bättre, jag rekommenderar alltid större burar än de som anges som minimimått.
- Det är aldrig tillåtet att ha fåglar i burar som är mindre än minimimåtten. Det spelar ingen roll om buren står öppen hela dagen, fåglarna måste ändå ha en laglig bur!
Att bygga egen bur
Du sätter enkelt ihop en bur av reglar och nät. Du behöver en såg, skruvmejsel/skruvdragare, skruv och tumstock samt en avbitartång att kapa nät med.
Reglar
Billigast: Träreglar från bygghandeln. Köp till exempel 45x45 mm. Ska du bara ha buren inomhus fungerar det bra med klenare dimensioner också och buren blir då lättare att flytta. Köp alltid obehandlat trä, impregnerat virke är giftigt. Om du vill måla reglarna, tänk på att de flesta färger är giftiga. Fråga din färghandel efter giftfri färg. Kostnad för reglar är från 5-10 kr per löpmeter. Nackdelen med trä är att det är svårt att rengöra.
Bäst: För den mer avancerade byggaren finns fyrkantsprofiler i aluminium. Vanligast är dimension 25x25 mm. Det finns smarta plastkopplingar i olika vinklar som man enkelt slår i profilerna med en hammare och på så sätt sätter ihop konstruktionen. Ska man ha buren utomhus rekommenderas eloxerat aluminium som är mycket vädertåligt. Något svårare att få tag i än trä och lite svårare att kapa i rätt längder. Fördelen är att det är väldigt enkelt att rengöra med en trasa och till utomhusbruk rekommenderar jag verkligen aluminium. Kostnad ca 40-50 kr per löpmeter + ca 10 kr styck för plastkopplingarna.
Ett tips när man bygger större burar som behöver kunna monteras ner på ett enkelt sätt är att bygga i sektioner som sedan skruvas ihop. Nedan är ett enkelt exempel på en sektion samt en dörrsektion med två mindre dörrar.
Nät
Papegojor ska ha ett svetsat fyrkantsnät. Hönsnät är inte bra då det är virade trådar i fästpunkterna och då fåglarna klättrar på nätet kan de lätt fastna med klorna och skada sig. Maskstorlek på fyrkantsnätet kan vara 13x13 mm, 13x25 mm eller 19x19 mm för fåglar upp till storlek nymfkakadua. Fågeln ska aldrig kunna få ut huvudet genom maskan. Jag tycker det är enklast att fästa nätet med en kort monteringsskruv. Fäster man med häftklammer finns risken att fåglarna pillar loss klammern. Det är enklast att städa buren om man sätter nätet på insidan av reglarna.
Billigast: Du hittar fyrkantsnät på de flesta byggvaruhus. Nackdelen med billigare nät är att de är galvaniserade med zink som i större mängder är giftigt för fåglar. Billigare nät har en sämre galvanisering och fäller ut mer zink än de dyrare näten. Fåglarna får i sig av metallerna när de klättrar på nätet och det finns risk för metallförgiftningar. Mer om detta i artikeln hos Riksförbundet: Zinkförgiftning. Ytterligare en nackdel med billigare nät är att de lätt går sönder när man hänger sittpinnar och annat i det eftersom trådtjockleken oftast inte är mer än 1,05 mm.
Bäst: Satsa på ett nät i bra kvalite! Det absolut bästa alternativet är ett rostfritt fyrkantsnät. Tyvärr är rostfritt vansinnigt dyrt och till större byggen blir det därför sällan genomförbart. De allra flesta köper nät av märket "Casanet" som är ett galvaniserat nät av bra kvalité. De flesta zoobutiker kan ta in nätet åt dig om du frågar. Det går också att köpa direkt från stängselgrossister på internet. Jag rekommenderar en trådtjocklek på minst 1,45 mm. Nätet är det viktigaste valet vid bygge av bur pga risken för metallförgiftningar.
De flesta nät har en bredd på 1 meter och det är därför bäst att sätta reglarna med en meters mellanrum så att man kan utnyttja största möjliga yta av nätet. Näten säljs på rulle i olika längder, tex 5, 10 eller 25 meter. Behöver man skarva nätet finns flat-clips och tång som hjälpmedel.
För utomhusbyggen rekommenderas starkt att sätta dubbelt nät på burarna så att rovdjur inte kommer åt fåglarna. Nätet ska sättas med ett par cm mellanrum. Bygger man med 45x45 mm reglar kan man alltså sätta nät på båda sidor om reglarna.
Övriga tips
- Fundera på vad du vill ha i botten på buren. Står buren direkt på golvet är det läge att skydda golvet med en tex en skiva i trä eller plast. Jag lägger en vaxduk underst i mina voljärer inomhus och lägger sedan golvskyddspapp ovanpå som är lätt att byta. Tidningar fladdrar lätt runt när fåglarna flyger. En mer avancerad bur kan ha en utdragslåda i botten för att underlätta städning.
- Lämpliga bottenmaterial är tex tidningspapper, papp på rulle, alspån, sågspån, träppellets.
- En bra idé är att sätta stänkskydd längst ner på buren för att förhindra att frön och fjädrar åker ut på golvet. Jag använder masonitskiva till detta.
- Står buren nära en vägg rekommenderar jag att du sätter en skiva eller liknande på baksidan av buren för att skydda väggen mot stänk.
- Det är lättare att städa i buren om man gör en större dörr för detta ändamål. Man kan också göra en mindre flyglucka att ha öppen när fåglarna får flyga fritt.
- Låsbeslag och gångjärn till dörrarna finns att köpa hos byggvaruhus.
Ritningar
Här finns en ritning för en bra bur till nymfkakaduor. Stort tack till Dag Dunås som delat med sig av denna!
Alternativ till att bygga själv
Har du tummen mitt i handen, tid eller platsbrist för att bygga själv eller helt enkelt föredrar att köpa en färdig lösning finns några alternativ:
- Flexipet.se tillverkar högkvalitativa burar i aluminium och säljer även materialsatser för dig som vill bygga i aluminium.
- vidaXL har några större voljärer till bra pris.
- Findings.se säljer Kattlyckas Undulatbur 200 som är laglig till tex nymfkakaduor.
- En del använder en bur av märket GD Victory. Ståendes är buren ej laglig för fåglar på 35 cm, men det går att lägga buren ner på sidan, plocka bort underredet och istället använda det medföljande bottengallret som kortsida.
- En del bygger burar av hundgårdssektioner. Men tänk på att dessa har stora maskor i nätet och för mindre fåglar behöver man alltså näta ytterligare en gång på sektionerna.
- AJ Produkter säljer galvaniserade nätväggar med mindre maskstorlek som går sätta ihop burar av. Jag har själv använt dessa till mitt fågelhus.
- Det går att använda nästan vad som helst som stomme till en bur. Garderober, bokyllor, tältstommar, bord, våningssängar, hyllplan mm. Det gäller bara att hitta något med bra mått.