Aktivering och stimulans

Att aktivera fåglarna och hålla de sysselsatta är mycket viktigt för deras hälsa och trivsel! I det vilda spenderar fåglarna det mesta av sin tid med att leta mat. När vi håller de i fångenskap berövar vi dom deras största sysselsättning när vi serverar dom mat lättåtkomligt. Därför måste vi hitta andra sätt att sysselsätta de på.

 
Motion - Friflygning
Att flyga är fåglarnas naturliga källa till motion och alla fåglar ska ges möjlighet att flyga fritt varje dag! Släpp ut de ur buren dagligen. Ej handtama fåglar går att locka in i buren på kvällen med hjälp av mat. De brukar gå in för att äta kvällsmålet, då kan du passa på att stänga luckorna.
Ett tips är annars att plocka bort matskålarna några timmar och sedan sätta in de igen, då går de in för att de är hungriga. Erbjud ingen annan mat utanför buren. Efter ett tag brukar de självmant gå in i buren då det är dags att sova.
 

 
Burinredning
En papegojfågel behöver sittpinnar. De pinnar av plast som ofta följer med vid köp av fågelbur är helt värdelösa och du borde slänga de i soptunnan. Fåglarnas näbb och klor kan jämföras med människans naglar, de växer konstant under fågelns liv och måste slitas/filas ner naturligt. Fåglarna behöver sitta på, bita i och gnaga på olika slipande och grova material. Då slipper man problem med för långa klor och näbbar som behöver klippas hos veterinär.
Använd naturpinnar från djuraffär eller plocka in egna grenar från trädgården! Alla grenar från fruktträd går att använda, och även björk. På sommarhalvåret kan du plocka in grenar med bladen på, det tycker fåglarna är roligt att pilla med. Ett annat bra material är de sittpinnar i betong man kan köpa i zooaffär, de slipar klorna bra. Använd gärna grenar i olika tjocklek!
 
Bottenmaterial är flexibelt och man kan känna sig för vad man trivs med och som är lätt att byta och göra rent. Papegojor behöver inte ha sand på burbotten. Det är en myt som härstammar från gammal kunskap om hönsfåglar som behöver picka i sig sand för matsmältningens skull. Papegojor har inte detta behov och kan istället få problem med inre organ om de äter för mycket sand.
Använd spån (Alspån är bra och dammar mindre), Toa-lätt (kallas ibland naturströ) som är hårt pressat spån och går att köpa i de flesta mataffärer, eller vanligt papper/tidningspapper. Att tidningspapper innehåller gifter/bly är även det en myt, det var så förr men inte nu längre.
 

 
Leksaker
Leksaker finns i oändligt många varianter och man får prova sig fram vad fåglarna tycker om. Leksaker som innehåller godis som fåglarna får kämpa med att få fram brukar vara populära, samt mjuka naturmaterial som går att smula sönder i småbitar. Undvik leksaker som fåglarna kan fastna i och speglar. Fåglarna blir lätt beroende av och helt fixerade av speglar, vilket skapar skadebeteenden.
 
Badvatten
Fåglar gillar att bada och ska erbjudas möjlighet till detta. Ett fågelbad som sätts på buren fungerar bra för en del fåglar, men det är inte alla som lär sig bada på detta sätt. Då kan man fylla en blomspruta med vatten och spraya fåglarna med mjuk spridd stråle. De brukar tycka det är lite läskigt i början, men ha tålamod och ta det försiktigt, efter ett tag brukar de slappna av och njuta av vattnet. Då breder de ut vingarna och kråmar sig på pinnen.
 

 
Tamträning
Att få sina fåglar tama är en fråga om tålamod och förtroende och återigen tålamod! Skapa förtroende genom att inte tränga dig på fågeln och belöna varje framsteg med godis. Att man behöver ha en ensam fågel för att få den tam stämmer inte. Fokusera på den fågel som är mest framåt så hänger de andra på och gör likadant!
Det finns många som är mycket duktigare än jag på att tamträna fåglar så jag länkar till bra sidor istället för att ge fler tips:
Barbara Heidenreich