Häckning
Att häcka på tamfåglar är en komplicerad process som kräver veckor av förberedelser. Fåglarna ska matas upp ordentligt och man behöver ge extra proteiner och kalcium. Jag rekommenderar därför inte att man häckar sina fåglar om man inte läst på mycket innan!
Äggläggning tar mycket på honans resurser och det finns risk att hon blir urkalkad om hon lägger många ägg. Hanen matar honan och/eller ungarna så häckningen är krävande för honom också. Det finns mycket som kan gå fel under häckningen och händer det så kan det bli dyra veterinärräkningar och i värsta fall kan man förlora både ungar och vuxna fåglar. Det är ett privilegie att få se sina ungar växa upp till starka och friska vuxna individer!
Sätt inte in en holk till dina fåglar om de inte ska häcka!
Holken triggar äggläggningen hos honorna. Skulle fåglarna lägga ägg ändå är det bara att plocka bort äggen. Upprepad och oönskad äggläggning hos honor är ett stressbeteende och kan kräva hormonbehandling hos veterinär. Papegojfåglar sover på en träpinne och behöver inget särskilt bo för natten.
Häckning på nymfkakaduor
Nymfer är ofta lätta att häcka på och behöver en holk med måtten 23x23x38 cm och ett ingångshål med diameter 7,5 cm. Honan lägger ett ägg varannan dag och det brukar bli mellan 4-7 ägg. Honan och hanen turas sedan om att ruva äggen under ca 21 dagar. Sedan kläcks ungarna i tur och ordning. De är blinda och fjäderlösa när de kläcks och har endast lite gult dun på ryggen. Båda föräldrarna matar ungarna och hjälps åt att värma dom. När ungarna är ca 7 dagar gamla öppnar de ögonen och börjar undersöka insidan av holken. De har då uppnått en sådan storlek att det är dags att börja städa ur avföring ur holken varje dag. Efter ungefär 4 veckor lämnar ungarna holken. Dagarna innan brukar man kunna höra hur de tränar sina vingar inne i holken. De flygtränar sedan utanför och matas av föräldrarna i ytterligare ca 3 veckor innan de blir helt självständiga. Under denna tid är de mycket högljudda och envetna när de tigger mat av föräldrarna. På denna korta tid är det otroligt hur snabbt de växer, lär sig flyga och uppnår nästan en vuxens storlek!
Häckning på sparvpapegojor
Sparvpapegojor är lite mer utmaning att häcka och de är kräsna i sitt val av partner. Hanarna kan lätt bli aggressiva mot sina egna ungar och då behöver man skilja från hanen under en period. Honan lägger 4-6 ägg som ruvas i ca 21 dagar. Ungarna lämnar holken vid 4-5 veckors ålder och matas av föräldrarna i ytterligare 2 veckor. Till sparvpapegojor kan man använda en vanlig undulatholk.
Nedan finns ett bildgalleri som visar utvecklingen hos nymfkadaduor!