Färger och mutationer

Gröna fåglar
Grön är sparvpapegojornas vilda färg!
Nästan alla sparvpapegojor går att könsbestämma så snart de fått sina fjädrar då hanarna har tydliga så kallade könsteckningar. Det är djupt blå markeringar på undersidan av vingarna och på ryggen. De har också starkare blå band bakom ögonen. Även honorna kan ha blå band bakom ögon och vara blåaktiga på ryggen, men då är denna blåa färg alltid ljusare och diffusare än hos hanarna. Om man verkligen vill vara säker på könet ska man kolla i vingarna, där syns den stora skillnaden! I bilden nedan är det tre hanar som tydligt visar könsteckningar och en hona längst ner till höger för att demonstrera motsatsen.
 
Blå fåglar
Fåglarna skiftar i den blå tonen och har bruna ögon. Hanarnas könsteckningar är mörkare blå. Detta och alla beskrivna fåglar här under är mutationer.
 
Gula fåglar
Amerikansk gul är gula fåglar med bruna ögon. Europeisk gul eller pastell liknar de amerikanskt gula men har något mer grönt i fjäderdräkten.
Lutino är klargula fåglar med röda ögon. Hanarnas könsteckningar har ersatts med vitt.
 
Vita fåglar
Amerikansk vit är ljust himmelsblå, nästan helt vita fåglar med bruna ögon. De kallas också pastellblå.
Albino är en kritvit fågel med röda ögon. Detta är den enda mutationen där man inte kan se skillnad på honor och hanar.
 
Mörka faktorer
En del fåglar bär på gener som gör de mörkare än normalt. Hos gröna fåglar kallas dessa mutationer mörkgrön och oliv. Hos blå fåglar kallas de kobolt och mauve. Vissa mauve är så mörka att de ser svarta ut.
 
Brokiga fåglar
Den brokiga genen finns hos alla färgmutationer och yttrar sig som gula fläckar hos gröna fåglar och vita fläckar hos blå fåglar.
 
 
Detta är de vanligaste mutationerna man ser idag, men det finns fler. För den intresserade har jag skrivit en artikel om mutationer och genetik hos sparvpapegojor som går att ladda ner här: