Artbeskrivning

Latin: Forpus coelestis
Engelska: Pacific Parrotlet / Lesson´s Parrotlet / Celestial Parrotlet
Ursprung: Sydamerika
Storlek: 12-15 cm
Vikt: 30 g
Livslängd: 15-20 år
Sparvpapegojor består av 7 arter varav Lessons sparvpapegoja är den som vi vanligtvis håller som tamfågel. Sparvpapegojor är bland världens minsta papegojarter och Lessons sparpapegojor lever vilt i Equador och Peru. De trivs då i mindre flockar och håller till i buskområden där de äter fröer, bär och frukt. De häckar parvis och kan vara mycket aggressiva mot andra fåglar. De är därför svåra att hålla tillsammans med andra arter.
 
Som tamfågel är de mycket trevliga och kaxiga små fåglar som är nyfikna och orädda. De är mycket tystlåtna och passar bra i lägenhet. Hanarna sjunger ibland en mjuk melodi och härmar gärna olika ljud. De är duktiga flygare och eftersom de väger så lite kan de nästan sväva stillastående i luften. De bör helst hållas parvis och fungerar oftast inte bra med andra kaxiga fåglar som undulater. Det går utmäkt att hålla två hanar eller två honor tillsammans. Nackdelen med sparvpapegojor är att de lätt blir bitiga mot sin ägare och jag upplever att de kräver lite mer tid och uppmärksamhet innan de blir tama.
 
Viltfärgen är grön och sparvpapegojor går att könsbestämma redan då de är små. Hanarna har mörkblå könsteckningar på rygg och i vingarna samt blå band över ögonen. Honorna har mindre utmärkande blå band bakom ögonen och saknar hanarnas blå markeringar i vingarna. De blir könsmogna vid 12 månaders ålder och ungarna är självständiga efter ca 6 veckor. 
 
Fodret kan vara parakitblandning utan solrosfrön och/eller pellets i kombination med frukt, grönt och groddade fröer. Jag ger vitamin- och mineraltillskott i vattnet eller fodret. Friskt vatten ska alltid finnas!
Tänk på att alla fåglar är dödligt allergiska mot avokado!
 
Minsta burmått för sparvpapegojor: Bredd 70 cm, djup 45 cm, höjd 60 cm.