Lessons Sparvpapegojor

Latin: Forpus coelestis coelestis
Engelska: Pacific Parrotlet / Lesson´s Parrotlet / Celestial Parrotlet
Ursprung: Sydamerika
Storlek: 12-15 cm
Vikt: 30 g
Livslängd: 15-20 år
Sparvpapegojor består av 7 arter varav Lessons sparvpapegoja är den som vi vanligtvis håller som tamfågel. Sparvpapegojor är bland världens minsta papegojarter och Lessons sparpapegojor lever vilt i Equador och Peru. De trivs då i mindre flockar och håller till i buskområden där de äter fröer, bär och frukt. De häckar parvis och kan vara mycket aggressiva mot andra fåglar. De är därför svåra att hålla tillsammans med andra arter.
 
Som tamfågel är de mycket trevliga och kaxiga små fåglar som är nyfikna och orädda. De är mycket tystlåtna och passar bra i lägenhet. Hanarna sjunger ibland en mjuk melodi och härmar gärna olika ljud. De är duktiga flygare och eftersom de väger så lite kan de nästan sväva stillastående i luften. De bör helst hållas parvis och fungerar oftast inte bra med andra kaxiga fåglar som undulater.
 
Viltfärgen är grön och sparvpapegojor går att könsbestämma redan då de är små. Hanarna har mörkblå könsteckningar på rygg och under vingarna samt blå band bakom ögonen. Honorna har mindre utmärkande blå band bakom ögonen och saknar hanarnas blå rygg och vingar. De blir könsmogna vid 12 månaders ålder och ungarna är självständiga efter ca 6 veckor. 
 
Fodret kan vara parakitblandning utan solrosfrön och/eller pellets i kombination med frukt, grönt och groddade fröer. Jag ger vitamin- och mineraltillskott i vattnet eller fodret. Friskt vatten ska alltid finnas!
Tänk på att alla fåglar är dödligt allergiska mot avokado!
 
Minsta burmått för sparvpapegojor: Bredd 70 cm, Höjd 60 cm.