Sjukdomar

Om du misstänker att din fågel är sjuk är du enligt lag skyldig att ta den till en veterinär!
Veterinärbesök är tyvärr mycket dyrt. En enkel hälsoundersökning kostar från ca 800 kr och uppåt. Det blir betydligt dyrare om man kommer in med en sjuk fågel och de behöver ta prover och röntgenbilder. Du kan försäkra dina fåglar på samma sätt som en hund eller katt hos tex Agria. Det kostar ca 35 kronor per månad och fågel (för små arter) och är en bra investering om man bara har ett fåtal fåglar.
 

Sjukdomar hos tamfåglar

Fåglar är flockdjur och bytesdjur och att visa för flocken att man är sjuk innebär som fågel att man blir utstött och ett enkelt byte för rovdjur. Därför maskerar eller döljer fåglarna in i det sista att de inte mår bra. Det innebär allt från att vara pigga, glada och aktiva till att låtsas äta och dricka för att verka må bra. Det är mycket svårt att upptäcka sjukdomar hos fåglar och när de väl visar symptom på sjukdom är de ofta ganska illa däran. Det är därför viktigt att iaktta sina fåglars normala beteenden och vara uppmärksam på små förändringar.
 
Ett bra tips är observera fåglarna när de inte vet att du tittar. Annars döljer de sjukdomstecken även för människor. Att sätta sig ner hos fåglarna och sitta stilla och observera dom en längre period är också bra. Efter ett tag slappnar de av och visar beteenden som du annars inte ser.
 
Tecken på sjukdom är:
  • Slöa och apatiska fåglar som burrar upp fjäderdräkten och inte intresserar sig för omgivningen.
  • Matt och glansig blick och en fågel som blundar mycket.
  • Pipljud när fågeln andas eller att den andas med öppen näbb.
  • Viktförlust.
  • Kala fläckar i fjäderdräkten som tyder på att fåglarna plockar sig själva eller varandra.
  • Rodnad, irritation eller avföring kring kloaken.
  • Avvikelser i flygförmågan eller sättet de sitter på pinnen.
  • En fågel som sitter uppburrad och sover på burbotten är mycket illa däran och måste till veterinär omedelbart!

Första hjälpen om din fågel blir sjuk:

  • Isolera fågeln från övriga fåglar och sätt den i en liten sjukbur. Sätt en värmelampa över buren. Värmelampor finns att köpa hos zooaffärer. En nödlösning till värme om man saknar värmelampa kan vara ett element, eller att ställa in sjukburen i badrummet och spola varmt vatten i duschen. Rummet blir då varmt och fuktigt.
  • Rengör eventuella sår.
  • Ge vätska i form av druvsocker upplöst i vatten genom att ta droppar på fingret och ge fågeln.
  • Kontakta veterinär så fort som möjligt.

Ett enkelt sätt att upptäcka att något kan vara fel är att studera fåglarnas spillning. Spillningen består av tre delar. Tarmens del är grön eller olivgrön och speglar vad fågeln har ätit. Urater kallas de vita delarna som är nedbrytningsprodukter från levern. Sista delen är urinen som är genomskinlig. Sker det bestående förändringar av fågeln spillning kan det vara tecken på att något är fel. Spillningens utseende är också det första en veterinär frågar om!

Orsaker till sjukdom

Foderrelaterade problem
Fodret är det allra viktigaste när det gäller fåglarnas hälsa och också den absolut vanligaste orsaken till sjukdomar. Fåglarna behöver en allsidig och varierad kost som anpassas efter respektive art. Mer om detta under fliken foder. En fågel som under hela sitt liv bara får en fet fröblandning kommer att utveckla bristsjukdomar och dö i förtid.

Stress

Stress ger kroppsliga symptom även hos fåglar och påverkar immunförsvaret negativt. Stress kan orsakas av många faktorer som ensamhet, rädsla, bristande sysselsättning eller brist på motion. Fjäderplockning beror ofta på stress i form av sysslolöshet eller ensamhet.

Förgiftningar

Fåglar får lätt i sig gifter från omgivningen då de undersöker allt med näbben och använder den då de klättrar. Färg, växter och människoföda är källor till olika förgiftningar. Men den absolut vanligaste orsaken är alla metaller som fåglarna får i sig. Bly, zink och järn ger alla förgiftningssymptom när de tillförs i för stor mängd. Zink finns i många fågelleksaker som säljs och i burgaller och nät. Undvik galvaniserade produkter och välj rostfritt om det går! Symptom på förgiftning kan vara svaghet och vinglighet, viktminskning, ökad törst och därmed ökad urinmängd, kramper mm. Teflon som finns i bla stekpannor avger en gas då det hettas upp till 200 grader och gasen är mycket giftig för fåglar i närheten. Fåglarna kan dö inom en halvtimme om det vill sig illa. Använder man dessa material bör man fundera över om man bör placera en fågelbur i köket.

På Riksförbundet Svensk Fågelhobbys hemsida finns en bra artikel om zinkförgiftning:
Zinkförgiftningar

Hygien

Fåglar skräpar ner mycket och att hålla rent där de vistas är viktigt för att undvika parasiter, mögel och infektioner. Placera mat- och vattenskålar så att avföring inte hamnar däri och diska sittpinnar, skålar och leksaker regelbundet. Groddade frön, frukt och grönt blir snabbt dåligt och måste plockas bort efter några timmar. Vattnet måste bytas dagligen och gärna flera gånger varje dag.